Wie mogen er meedoen?
Alle managers werkzaam bij publieke organisaties met een publieke functie gefinancierd door publiek geld kunnen worden genomineerd.
Let op! De kandidaat wordt beoordeeld op de behaalde resultaten binnen zijn of haar huidige functie. De kandidaat is het liefst minimaal twee jaar werkzaam binnen de huidige functie.
Tijdspad 2025
- Opening Verkiezing: dinsdag 1 april
- Sluiting nominatieperiode: 19 juni
- Bekendmaking Shortlist: medio juli
- Individuele gesprekken: 4 september
- Bekendmaking finalisten: medio september
- Jurybezoeken finalisten: 8 en 9 oktober
De winnaar wordt bekend gemaakt op de avond van de Overheidsawards, die op 27 november 2025 zal plaatsvinden.
N.B. De genomineerde kandidaat dient zijn of haar agenda vrij te houden voor het gesprek met de jury, de jurybezoeken in oktober en de uitreiking van de Overheidsawards in november.
Procedure: hoe werkt het?
Stap 1 – Nomineer
- Past jouw overheidsmanager binnen het thema ‘Koersvast Verbinder’ en voldoet jouw overheidsmanager aan de vier criteria? Nomineer je overheidsmanager dan!
- Voordat jouw overheidsmanager officieel genomineerd is, moeten er eerst een paar dingen gebeuren. Allereerst meld je je kandidaat (overheidsmanager) aan via het aanmeldformulier op de website. Aanmelden via het aanmeldformulier kan tot en met 19 juni 2025.
Stap 2 –Inzendingsvereisten
- Het juryproces wordt gecoördineerd door de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM). Nadat je je kandidaat hebt aangemeld via het aanmeldformulier, zal de VOM met jou contact opnemen om het proces toe te lichten.
- Voor officiële deelname aan de verkiezing vragen wij aan degene die een overheidsmanager nomineert om een betoog (1A4) te schrijven en een vragenlijst in te vullen. De inzendingsvereisten (vragenlijst, betoog) van de kandidaat kunnen tot en met 19 juni worden gemaild naar overheidsawards@vom-online.nl en joey@vom-online.nl. Lever de bestanden aan als een Word-bestand (doc.).
- Als alle documenten zijn aangeleverd, neemt de projectmanager persoonlijk contact op met de kandidaat én de indiener om de inzending te bevestigen. Indien de kandidaat graag deelneemt, willen wij graag van hem/haar een CV ontvangen en een korte voorstelvideo van 1 minuut. Als we zijn/haar toestemming, CV en video hebben ontvangen, is de kandidaat officieel genomineerd.
Stap 3 – Selectie 2e ronde
- Begin juli komt de jury bijeen om de inzendingen van de genomineerden te beoordelen. De jury selecteert een shortlist van vijf tot acht kandidaten.
- Voordat de shortlist kandidaten publiekelijk bekend worden gemaakt, worden ze eerst zelf op de hoogte gesteld van hun plek in de tweede ronde.
Stap 4 – Gesprek met jury
- Na de zomervakantie vinden de individuele gesprekken plaats tussen de jury en de shortlist kandidaten. Direct aansluitend aan deze gesprekken worden de finalisten van de Verkiezing geselecteerd.
- Voordat de finalisten publiekelijk bekend worden gemaakt, worden ze eerst zelf op de hoogte gesteld van hun plek in de top 3.
Stap 5 – Jurybezoek
- Op 8 of 9 oktober worden de finalisten op hun werkplek bezocht door een afvaardiging van de jury.
- Ook spreekt de jury met de direct leidinggevende en met een vertegenwoordiging van medewerkers.
- Na afloop van de jurybezoeken, kiest de jury een winnaar uit de drie finalisten. De winnaar wordt pas bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de Overheidsawards in november.
Stap 6 – Uitreiking
- Tijdens de uitreiking van de Overheidsawards worden de finalisten uitgelicht en wordt de winnaar bekendgemaakt.
Inzendingsvereisten
Er zijn vier inzendingsvereisten waaraan moet worden voldaan als je een overheidsmanager wil nomineren:
- Een vragenlijst;
- Een betoog van 1 A4 waarin je uitlegt waarom jouw overheidsmanager dé manager van het jaar 2025 moet worden.
- Het CV van de kandidaat (let op: dit moet de kandidaat zelf aanleveren).
- Een korte voorstelvideo van maximaal 1 minuut (let op: dit moet de kandidaat zelf aanleveren).
- Tip: in het betoog moet duidelijk worden waarom de kandidaat een voorbeeld is voor anderen en waarom de kandidaat binnen het thema van dit jaar past.
- Tip: betrek meerdere collega’s bij het maken van de inzending. Gebruik waar mogelijk testimonials.
Het is van belang om aan alle vier de inzendingsvereisten te voldoen. Indien dit niet het geval is, zal deze nominatie niet worden meegenomen in het selectieproces. De deadline voor het aanleveren van het betoog en de vragenlijst is 19 juni. De kandidaat is zelf verantwoordelijk voor het aanleveren van een CV en video, maar we hebben zijn/haar CV en video nodig bij het selecteren van de shortlist begin juli.
Beoordeling
De kandidaat wordt beoordeeld op de volgende punten:
- Thema;
- Inzending (en de manier waarop hieraan invulling is gegeven aan onderstaande criteria);
- Gesprek met jury;
- Jurybezoek.
Thema: Koersvast Verbinder
Turbulente tijden vragen om stabiliteit. In alle lagen van de overheid zijn pioniers aanwezig die voorop lopen om de opgaven het hoofd te bieden.
De overheidsmanager van 2025 weet als geen ander de mensen bij elkaar te houden. Hij of zij is een verbinder pur sang, zowel binnen de eigen organisatie als met de samenleving. Onder leiding van de manager wordt een heldere koers gevaren. Hij of zij creëert een veilige omgeving, waar iedereen tot bloei kan komen en zich maximaal durft in te zetten voor de maatschappij.
Criteria
Criterium 1: Mensgericht leiderschap
De overheidsmanager geeft individuele aandacht aan zijn of haar medewerkers en stimuleert ze om kritisch mee te denken. De overheidsmanager ‘empowert’ medewerkers, geeft hen vertrouwen en stimuleert onderlinge samenwerking. Persoonlijke kracht en diverse talenten staan hierin centraal. De overheidsmanager heeft het vermogen zich in een ander te verplaatsen waardoor medewerkers zich begrepen voelen. Hij/zij is in staat een open cultuur van leren en reflectie te creëren waardoor een werkomgeving ontstaat waar van fouten wordt geleerd.
Criterium 2: Visionair leiderschap
De overheidsmanager geeft richting, heeft een heldere visie en draagt deze uit. De overheidsmanager inspireert en motiveert medewerkers doelen te behalen en maakt helder wat hij/zij van medewerkers verwacht. De overheidsmanager stelt de maatschappelijke opgave voorop en past processen hierop aan. De overheidsmanager is in staat om ondanks wrijving en weerstand medewerkers in veranderingen mee te nemen. De overheidsmanager is in staat om het belang van de eigen organisatie in dienst te stellen van het maatschappelijk effect, sterker nog daar zelfs op te sturen via netwerkontwikkeling. De overheidsmanager werkt samen met en verbindt stakeholders, verplaatst zich in verschillende, soms tegenstrijdige perspectieven, maar houdt gezaghebbend koers.
Criterium 3: Gezaghebbende bescheidenheid
De overheidsmanager weet zijn of haar positie en prestaties in het juiste perspectief te plaatsen. Hij/zij is authentiek en zelfreflectief en stuurt medewerkers aan op gezag, niet op macht. De overheidsmanager is daarmee een rolmodel voor anderen binnen, maar ook buiten de organisatie. De overheidsmanager stelt zich op als rentmeester, waarbij hij of zij bereid is de verantwoordelijkheid te nemen voor het groter geheel. Niet het eigenbelang maar het algemeen belang staat voorop.
Criterium 4. Maatschappelijk en politiek bewustzijn
De overheidsmanager brengt gedeeld leiderschap in de praktijk en is daarbij gericht op het breder verband en niet uitsluitend het ‘eigen’ domein. De overheidsmanager beschikt over het vermogen om via co-creatie aan publieke waarden te werken. De overheidsmanager werkt oprecht en bewust ten dienste van het algemeen belang en de maatschappelijke opgaven van de organisatie. De overheidsmanager is tegelijkertijd bewust van de zorgvuldigheid waarmee met publieke middelen omgesprongen dient te worden. De overheidsmanager is zich bewust van zijn/haar rol tussen de politiek, ambtelijke organisatie en het maatschappelijke middenveld en weet indien noodzakelijk onderwerpen te agenderen. Hij/zij is in staat de belangen tussen deze verschillende partijen af te wegen. Er wordt effectief geanticipeerd op politieke besluitvorming.
Recente reacties