Dimensies

Onze drie dimensies zijn het uitgangspunt waarop de inzendingen beoordeeld worden. Daarnaast moet het verhaal van de overheidsorganisaties de jury ervan overtuigen dat jouw organisatie een voorbeeld is voor anderen. Nederland heeft een goede overheid, daar mogen we trots op zijn! U kunt uw eigen of een andere overheidsorganisatie daarvoor nomineren.

De dimensies voor de Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2024

We leven in een tijd van crisissen. De nasleep van de corona crisis, de crisis op de huizenmarkt, de vertrouwenscrisis tussen de overheid en burger en nog veel meer. Dit vraagt dat overheidsorganisaties flexibel zijn, snel leren en verder kijken dan alleen hun eigen missie. Veel organisaties zijn hier succesvol in geweest en daar mogen we trots op zijn. Daarom zijn wij op zoek naar de Beste Overheidsorganisatie in de tijd van vandaag! De Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2024 is zowel weerbaar als wendbaar is in een crisis. De organisatie is geen rotsblok, maar vindt de goede koers om te varen en doet dit op een krachtige manier. De organisatie kijkt niet alleen naar zichzelf, maar durft ook over de schutting heen te kijken.

De onderstaande dimensies worden in de Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2024 als leidraad gebruikt om overheidsorganisaties te beoordelen. Elke organisatie die zich wenst te nomineren wordt uitgedaagd om deze dimensies uitgewerkt en onderbouwd bij de jury aan te leveren. De drie dimensies zijn complementair aan het “overtuig ons” verhaal. De selectiecommissie en de jury kijken per organisatie naar de data die voorhanden is. De finalisten worden vervolgens door de jury bezocht tijdens een ‘werkbezoek’.

Dimensie I: Een duidelijk extern profiel

De organisatie is een toonbeeld van een waardevolle dienst en heeft een sterke reputatie. De organisatie maakt het verschil, en is uniek in haar profiel. Zij heeft een duidelijk en eerlijk verhaal naar de buitenwereld. Dit verhaal leeft ook binnen de organisatie, medewerkers hebben het gevoel van betekenis te zijn voor de samenleving. Betrokken partners en stakeholders respecteren deze missie. De organisatie beschikt over een lange termijn strategie, met voldoende aandacht voor maatschappelijke ontwikkelingen in de arbeidsmarkt (zoals vergrijzing en personeelsschaarste).

  • Criterium 1. Onderscheidend vermogen, uniciteit, of ‘uniek profiel’
  • Criterium 2. Missiegedrevenheid en een heldere lange termijn strategie

Dimensie II: Een krachtige organisatie

De organisatie heeft de zaken op orde. Zij is kostenbewust, betrouwbaar, transparant en houdt kosten relatief laag. Ook worden deze kosten integer en publiekelijk verantwoord. Zij kan dit met documentatie bewijzen. De organisatie is competent, deskundig en makkelijk door andere overheidsorganisaties benaderbaar. De organisatie fungeert als bruggenbouwer en werkt goed samen met andere organisaties in verschillende overheidslagen. De wil om constant te willen verbeteren is aanwezig, ook als hierbij eventueel fouten gemaakt kunnen worden. Het management beschermt en stimuleert het leren binnen de organisatie. De organisatie is toekomstbestendig en heeft een open leercultuur, waar kritiek uitspreken mag. Er is voldoende aandacht voor personeelsontwikkeling, persoonlijke groei, veiligheid en vernieuwing.

  • Criterium 3. De basis aantoonbaar op orde
  • Criterium 4. Leervermogen en een cultuur van aanspreken

Dimensie III: Aantoonbaar maatschappelijk resultaat

De organisatie heeft concreet voor zich welke uitdagingen spelen in de omgeving en weet hoe zij hier professioneel op in kan springen. Het schakelen van sturen naar regisseren, verbinden, samenwerken, co-creëren en ondersteunen gaat de organisatie gemakkelijk af en oogst waardering bij partners, stakeholders en burgers en bedrijven. De organisatie streeft naar een reductie van complexiteit. Zij heeft een voorbeeldrol voor de maatschappij in thema’s als duurzaamheid, inclusie, digitalisering, etc. De perspectieven van burgers en bedrijven worden altijd meegenomen. In de organisatie bestaat genoeg ruimte voor maatvoering en flexibiliteit in de omgang met burgers en bedrijven. Er is aandacht voor hun verschillende behoeftes.

  • Criterium 5. Resultaatgerichtheid en effectiviteit
  • Criterium 6. Maatschappelijke betrokkenheid, met maatvoering en flexibiliteit